Tervező választás

Amikor megszületik a döntés, hogy megépítjük álmaink házat, akkor jön az egyik legnehezebb dolog az építész kiválasztása.
Amiket tapasztaltam eddig:
Egy ismerősnek az ismerőse most építkezik, az ő tervezője lesz a mi emberünk.
-„Aranyos volt, nem teljesen ilyet akartunk, de biztos szeretni fogjuk, kicsit csúszott, de hát – jó munkához idő kell- kicsit nagyobb is lett mint amit szerettünk volna, meg jobban örültünk volna egy letisztult kockának de ez a mediterrán sem olyan rossz… még nem tudjuk, hogy hol lesznek a szekrények, de elég jók vagyunk lakberendezésben…… és a lényeg: Nagyon szépet rajzolt…” De erre később kitérek

Besétálunk a helyi építészhez; mert ő tudja a helyi szabályokat.
Ez igaz… valószínűleg.
De ezen kívül más nem szokott mellette szólni, ha csak nem a fenti ismerősnek az ismerőse helyzet.
A helyzet az, hogy az összes önkormányzat helyi építési szabályzata és rendezési terve fent van a neten.
Ha esetleg nincs, akkor biztos, hogy az építéshatóság mailben vagy telefonon tud tájékoztatást adni a helyi szabályokról. Több ilyen helyi építész munkáját volt szerencsém átnézni, illetve kivitelezni. Tisztelet a kivételnek, de a legtöbb esetben fantáziátlan összecsapott átgondolatlan tervek voltak és sok kimondottan csúnya is. (az, hogy egy ház szép legyen kb. + 3 óra munka.) De így is megélnek a fenti szemlelet miatt. Sokszor diákokkal dolgoztatnak, akik építkezésen még nem is jártak, és örülnek, ha ezt az összetett feladatot valahogy letudják. Ilyenkor persze a végén mindig a kivitelező a “hibás”)

A neten mindenkitől árajánlatot kérünk
és csodálkozunk, hogy a 100 nm-es házunkra 250 000-től 4 000 000 Ft-ig (igen négymillió) kapunk ajánlatokat. Igen valóban ekkora különbségek vannak. De miért? Ez egy külön bejegyzés témája.
Amit a legtöbben elhisznek, ha a neten válogatnak: a látványterv.
Biztosan mondatom, hogy egy jó látvány tervvel, csicsa tujákkal, nagy fákkal, olyan gyeppel amit csak rajzolni lehet, nagy autókkal beállított fényekkel stb… a legpocsékabb alaprajzú házat, ami nem is a megrendelő igényeit tükrözi el lehet adni.
A trükk egyszerű (a kollégák most fenik a kést) az árajánlat mellé küldj a lehetséges megrendelőnek olyan látvány tervet, amitől biztosan leesik az álla. (((sokszor az sem baj, ha más készítette))) ilyen látvány terveken nem számít a tájolás, a környező házak hol vannak stb. Arról nem is beszélve, hogy lehet-e abban a megyében/kerületben olyat tervezni. Abszolút nem biztos, hogy ha valami a monitoron jól mutat, a valóságban is jól néz ki. A lényeg, hogy vonzó legyen a megrendelőnek (ha van 5 milliónk egy új városi szaladgálós autóra, de a kereskedő egy új Dodge Viper, vagy egy RS8-as Audival reklámozná magát, amikor ajánlatot kérünk tőle.) Tök jó, de nem ez kell, ne dőljünk be a naplementés tujás képeknek.

A megoldás: olyan tervezőt válasszunk, például ilyet 🙂 aki a mi léptékünkben tud tervezni. Akivel megtaláljuk a hangot és megérti, hogy annak, aki benne akar lakni mi fontos és mi nem. Ha nem értjük egymást, nem fog menni. Ne felejtse el senki, hogy az otthonáról van szó. Az építészet egy olyan szakma, ahol a megrendelő életterét kell megteremteni a környezetbe illesztve, a jogszabályok figyelembevételével. Érdemes olyan tervezőt választani, aki kivitelezesben járatos, vagy szorosan együttműködik a kivitelezőkkel. És megépíthető hazákat tervez.

A fenti állítások nem törvényszerűek. Az írás inkább figyelemfelkeltési célzattal született, hogy könnyebb legyen kiválasztani azt az embert/embereket, aki a leendő otthonát hivatott megtervezni.