Megrendelők típusai

Az ezermester:

Mindenhez ért, legalább is azt hiszi, mindenbe bele szól, bele kérdez a ház felépítésével kapcsolatos összes szakmába, hogy az azt ott hogyan fogja megcsinálni. A praktikum vezérli elsősorban.


A nethuszár: a kedvencem
A nethuszár a netről fórumokról tájékozódik, mindent elolvasott, minden fórumot, ahol autószerelők adnak pékeknek építkezési tanácsot. Hiszen ők hitelesek, mert azok egy másik fórum régi-régi tagjai. Mindent jól tud… Legalább is azt hiszi, de igazából félművelt.


A művész:
Fogalma sincs semmiről, ami építőipar, de általában tudja. A nagy terek, színek és a fény szerelmese. Egy üvegház lenne a legjobb neki, egy nagy szivárvány színű fürdővel.

Az önjelölt belső építész:

Fogalma sincs, hogy mit akar a gyöngyház fényű fürdőszoba mosdón kívül. Olyan képeket hoz az első megbeszélésre, ami semennyire sincs szinkronban egymással. Amikor megkérdezem, hogy hány szobát szeretne, csodálkozik, és közli, hogy én vagyok az építész nekem kéne tudnom.


A jogász:
A megbeszélésekre pontosan érkeznek és felkészülten. Mindig tudják, hogy mit szeretnének, de elfogadjak, ha az nem lehetséges. Nehezen döntenek, de döntenek. Minden apró hibát kijavíttatanak. Korrektek, általában szép és jó tervek születnek.


A mérnök:
Nehéz ügy. A legtöbbször kész rajzzal érkeznek és az jó is. A jótanácsokat elfogadjak, de nagyon tudnak ragaszkodni a hülyeséghez is.


Az „okos” kötekedő:

Meg van róla győződve, hogy mindenki át akarja verni, ezért átcsap net huszárba. A kognitív disszonancia miatt csak részinformációkat fogad be.

A variálós:

Konkrét elképzelése van, és abból nem enged… csak hetente más a konkrétum… a legkisebb problémát is rettenetesen alaposan körbejárja; jogszabályt olvas, szakemberek véleményét kéri ki. Másfél-két év alatt el is jut ahhoz a megoldáshoz magától, amit először javasoltam neki, csak közben 14-16 „végleges” verzió elkészült. (ilyenkor visszasírom a típustervet és a kádárkockát)

Aki mindent meg akar érteni:

Ki kell nyomtatni és kiemelni a 80 oldalas helyi építési szabályzatból, és 140 oldalas település arculati kézikönyvből a telekre vonatkozó adatokat, mert másként nem lehet vele megértetni, hogy a kis falu közepére miért nem lehet egy 2 szintes üveg homlokzatú lapostetős házat építeni. Mindig mindent bizonyítani kell neki. Csak akkor hisz el bármit, ha hiteles forrásból utána tud nézni. De ha megérti elfogadja.

A felsorolás nem teljes!

Ha valaki magára ismert és dühös emiatt, ne rám haragudjon! 😊